Julia verhuisde van Rusland naar Tilburg: ‘Dit is mijn tweede thuis’

Julia verhuisde van Rusland naar Tilburg: ‘Dit is mijn tweede thuis’

Dansschool JA!Academy-directrice Julia Andrioukhina groeide op in de Sovjet-Unie en verhuisde tijdens haar studententijd naar Tilburg. Bijna 28 jaar later woont ze nog steeds in onze stad en is ze is voorlopig nog niet van plan te vertrekken.

Julia neemt met haar leerlingen de oefening door. Foto: indebuurt Tilburg

“Nadat ik was afgestudeerd als klassiek danseres, besloot ik door te studeren aan de choreografieopleiding voor professionals in Moskou. Ik hoorde bij de eerste groep studenten die door middel van een uitwisselingsproject in een ander land kon gaan studeren”, begint Julia. In de jaren negentig waren er veel internationale uitwisselingsprojecten, nadat de Sovjet-Unie uit elkaar viel. Vanuit Nederland kwamen er ook studenten naar Rusland.

Kansen

Julia besloot een stage in Tilburg te doen, aan de Fontys Hogeschool voor de kunsten. Vroeger was dat de Dansacademie Brabant. Julia vond dansles geven zo leuk, dat ze besloot in Tilburg af te studeren als dansdocent. In Tilburg kreeg ze ook de mogelijkheid om een specialisatie in jazzballet erbij te doen, een kans die ze in Moskou nog niet kreeg. “Ik was nog maar 24 jaar toen ik afstudeerde en ik kon al gaan werken als dansdocent bij Fontys. Ik kon daar samenwerken met topdansers van Het Nationale Ballet! Van die collega’s heb ik ontzettend veel geleerd. Het was voor mij een geschenk dat ik hier de kans kreeg om zo jong als docent klassiek ballet te werken”, vertelt Julia dankbaar.

Studentenculturen

Julia ervoer echter geen cultuurshock toen ze van het klassieke Moskou naar onze industriële stad verhuisde. “Ik kwam naar Tilburg als student en ik denk dat studentenculturen overal wel ongeveer hetzelfde zijn: creatief en gezellig. Dat heeft ook wel met mijzelf te maken en hoe ik verandering ervaar”, vertelt ze. Julia is altijd trouw gebleven aan Tilburg, want ze heeft ook vaak de mogelijkheid gehad om in andere steden aan de slag te gaan. “Het sfeervolle Tilburg is mijn tweede thuis na al die jaren. Ik woon hier al langer dan ik ooit in mijn vaderland woonde en ik voel me ook echt een Tilburgse. Ik vind de stad gemoedelijk en de mensen zijn gezellig. Ik heb hier mijn vriendenkring opgebouwd en ik ken veel kinderen en ouders door mijn dansschool.”

Foto: indebuurt Tilburg

Een van de eersten

Bijna vijfentwintig jaar geleden begon Julia haar balletschool in Wijkcentrum Heyhoef in de Reeshof. Tilburg had al een dansstudio en een dans- en muziekschool. “Volgens mij had ik echt een van de eerste balletscholen in Tilburg geopend. Ik begon mijn eerste jaar in september met negen leerlingen en een jaar later had ik er honderdvijftig. Ik stond er echt van te kijken dat het hier zo goed aansloeg.” Inmiddels biedt de school ook lessen aan in jazzballet, breakdance, flamenco, enzovoorts. Om de zoveel tijd organiseert de dansschool een voorstelling, waarbij alle dansklassen optreden. In het verleden deed ze dat in Tilburg het Midi-theater en zelfs in Poppodium 013! Tegenwoordig kun je de dansvoorstellingen bewonderen in De Nieuwe Vorst.

Emoties verwoorden

Hoewel ze al tien jaar lang lesgaf aan studenten die professionele dansers werden, was Julia erg geboeid in het amateurveld. “Dansen als hobby vond ik zo interessant, omdat er in dans emoties zitten en niet iedereen kan zijn emoties verwoorden”, legt Julia uit. Ze moest echter heel erg omschakelen toen ze voor het eerst aan een amateurklas les gaf.

Bloemetje uitvouwen

Julia’s dans- en balletlessen werken bijna therapeutisch. Ze gelooft dat iedereen er mag zijn en bijzonder is op zijn of haar manier. “Dansen doet veel met je”, merkt ze op. “In de afgelopen jaren kwamen veel erg verlegen en gesloten meisjes -soms ook jongens- bij mij in de klas en na een tijdje zag ik ze als een bloemetje uitvouwen. Ouders komen soms naar me toe om te vertellen dat ze hun kind niet meer herkennen, in de positieve zin dan. Ik vind het heel fijn om de kinderen hier het gevoel te geven dat ze zichzelf kunnen zijn.”

Foto: indebuurt Tilburg